twitterku

One Side Of Our World

One Side Of Our World

Tuesday, August 25, 2009

konsis...mARSIS09'


Alhamdulillah..ana baru pulang dari satu konvensyen anak2 borneo yang berlangsung di PJ...
Apa yang ana bleh katakan, ana sangat untung.

Kenapa pulak kan?Owh...mungkin sebab ana terpilih untuk datang walaupun ana ponteng untuk pergi satu program wajib kampus..hehe

Ana lebih nampak program ni penting daripada program di kampus tu...nak tahu kenapa?

tak nak?

e, ana nak gtau gak..

Sebab...dalam bengkel tu, ana dapat kenal ramai mahasiswa Sabah yang berjiwa islami..Alhamdulillah...selain UIA..

kedua, ana dapat kenal apa kekuatan agama lain,untuk didakwah semula...kami kaji BIBLE. tu yang best..mahasiswa Sabah perlukan ilmu ini untuk mempertahankan ISLAM..di SABAH, begitu gak MAhasiswa Sarawak..dan negeri mereka

Ana tak nak ulas lebih lanjut kot pasal tu...nak gtau secara overall je..kami mula bengkel dalam kul 9 pagi, habis dalam kul 5.30 ptg...penat, mengantuk, lapar, apalagi?semua ada tapi, kami tidak PONTENG ...hehe


Penceramah dari FCR,(friendly Comparative religion) di bawah syarikat IIS, kalau tak silap la..

Syarikat ni under SABA'...

best la sepanjang hari tu..malam tu, ada satu permainan best...antaranya, main radio kepala 3, main soal-soal, lastly...creative film maker...nak tahu apa yang berlaku??
Ana malas tulis..=)

tapi nak habaq nya...malam sebelum hari tu..iaitu jumaat...ana dapat satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Sorang akak ni tanya ana, bleh pandu motor tak...ana jawab ya..walau dalam hati.."yeke bleh??"

then, suddenly, dorang appoin ana untuk jadi salah seorang yang bertanggungjawab ambik peserta yang masih ada di satu perhentian, kalau tak silap perhentian putra..ana da cuak...terbayang, wajah polis, wajah mama, bapa, kisah2 dulu yang bersangkut paut dengan motor...ana tarik nafas yang sudah sesak..dorang tak perasan.

Helmet bertukar tangan, ana berdiri ibarat sorang perajurit yang siap siaga nak serang musuh..kala ini, kalau di analogikan sebagai musim perang, ana memang tak bleh lari sebab yang ada kemahiran ana dan rakan lain tak da..Bersyukur dapat guna..ilmu kemahiran hidup tu..Rugi tak ambik lesen awal..

Hm... nak dijadikan cerita, terlalu 'exited' + cuak..nak start motor tu pun tak larat..terpaksa minta tolong Akh haziq..da start tu, ikutlah kak Majita..kak salma di depan, akh haziq baru kak majita n ana...ya ALLAh terasa maca jadi minah rempit time tu. dah la gelap...malap...dalam hati bertenang2..ana terimbau-imbau kenangan dulu, Ana pernah eksiden..mungkin antara penyebab tulang-belulang ana bermasalah ini la...n ana fobia sampai malam tu...

terlalu konsentrate, tak nak tertinggal apa lagi kalau terpisah dek lampu isyarat..ana buat satu kesilapan besar...ana LANGGAR lampu isyarat...maknanya, ana tak berhenti walau lampu da warna MERAH..patutlah ana heran kenapa ada motor ke arah melintang depan ana..tapi, tak sempat nak break..harung je..sempat kena tengking lagi..huhu, kecut2 juga..tapi pecut juga..takkan stay kat situ jer..kan??


then...crita ni dah nak habis...rupa2nya...bebudak yang akan diambik tu akan diambik oleh komiti yang baru dapat kreta..aduss..kiranya kami ni juz bersiar2 la malam tu..

tapi, bagi ana moral value yang paling besar kat sini...betapa pentingnya kita mempunyai kemahiran dalam bidang kehidupan ni..MeMANDU ni perlu LESEN...tapi,bukan alasan untuk kita tak tahu memandu...dan, HIDUP ini umpama memandulah...bila kita tak tahu, terbabaslah kita..tapi, bila kita tahu..tapi tak berlesen ..risiko untuk terbabas juga masih tinggi..jadi..carilah ilmu(lesen)..supaya..kita dapat sampai destinasi dengan selamat..cuma, jangan lupa untuk bertawakal dan kebergantungan pada ALLAh tu..kdg2 nyawa kita tak sampai satu perjalanan penuh pun..minyak boleh habis bila sampai masanya...begitu juga nyawa..tapi bezanya..nyawa tak de SPARE..

habis tempoh..habislah..no regret, no playback..no return back..


57. Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan.
(AL Ankabuut..ayat 57)




Sudahkah kita menambah cinta kita pada Allah???=)

No comments: