twitterku

One Side Of Our World

One Side Of Our World

Tuesday, January 20, 2009

Baiti Jannati..

Assalamualaikum..............Rasa semangatnya nak tulis post kali ini....Sepanjang nafas ini telah terhembus dan dihembus dengan izin-Nya...ana terasa sangat sangat bersyukur!ALHAMDULILLAH!Pencapaian setakat ini ???Wallahu a'lam..tapi nak kongsi satu berita dari sabah...Ahli bayt ana dah mula kuatkuasakan solat, memupuk semangat belajar...Yang paling best, anak buah ana mohd syamir Izzuddin, dah pandai jawab telefon dan berbual dengan mak ciknya.

he heDia tanya bila ana nak pulang...gembira tadi tetiba ditutup kabus sayu...

yalah budak kecik dah tanya bila ana nak pulang rumah. Ana sedih, terbayang...kalaulah anak ana yang kata begitu...Sedih tul!Tak pa...ana sejak kebelakangan ini selalu telefon kakak hanya nak bercakap dengan mama,ayahanda, dan adik-adik...yang paling best soalan dari mulut mereka..."Bila mau pulang sabah?"Sedih lagi...ana jawablah kalau itu adik ana yang tahun 3, mohd Arif...

...

"Kalau kamu malas solat, saya tidak mahu pulang"

"yalah kami solat rajin-rajin!"

kedengaran suara arif bertutur agak mendatar, tapi ana yakin mereka cuba untuk buat apa yang telah dikata. Kata mesti dikota itulah pegangan seorang kanak-kanak.

Memang betul, selepas beberapa hari ana bertanya khabar keluarga, satu perubahan yang best untuk didengar ialah...

"Si Arif, Si Ikhwan, Si Hajar semua dah rajin solat. Bila azan saja, semua berlari ambik wuduk, solat. Anak saya pun pandai ikut diorang solat..." Kakak ana yang berkata begini.

Segala puji bagi Allah!

Anak buah ana baru setahun lebih...ada satu ciri da'ie dalam dirinya, ana amat berharap ciri itu betul...(AMIIIN)...

Bilamana azan berkumandang di kampung lain sedangkan masa tu azan belum berkumandang di surau kampung,dia akan menunding jari ke arah surau dan bekata," Surau tapi tiada azan"

Selain tu...setiap kali bersin di akan sebut "am alah" bermaksud "ALHAMDULILLAH"...

Ana buat hipotesis...iaitu kesimpulan awal...anak ini akan jadi penggerak dakwah satu hari nanti...mewarisi pejuang-pejuang sekarang. AMIN...

Ana mahu pulang sabah juga melihat sendiri perubahan ini, tapi keadaan tidak mengizinkan. Ana serahkan hal ini pada-Nya. Semoga setiap perubahan yang berlaku akan terus dilakukan jika itu ke arah yang baik.

"Balighul 'anni walau ayah..."

No comments: