twitterku

One Side Of Our World

One Side Of Our World

Friday, December 19, 2014

Cerita Di Bulan Disember 2014

~Aku Insan Hina Dina...mengharap Kasih sayang-Nya & Redha -Nya ~




Alhamdulillah..memasuki bulan ini saya merasa dunia saya jadi seluasnya..Macam-macam ada..
Saya memulakan cuti pada  akhir bulan November 2014 di Pusat Pendidikan Islam An-Nur.

Mungkin adik-beradik lain rindu dengan saya..Everybody so easy dengan saya..hamboii..haha..

Saya ikut kakak ke -2 (Nana) dan adik ke-6 (Siti) naik kereta wira je, pulang sekolah bapa di
S.K Mansiat. Ada kenduri dengan penduduk Muslim Kg. Mansiat.

Malangnya hari itu, saya diserang 'PMS'..Saya kesal tidak dapat bertegur sapa dengan penduduk
Muslim yang hadir. Terutama yang wanita dan anak-anak gadis.

Bukan rezeki saya...

Malam itu kami bergegas pulang kampung kerana adik ke 5(Kamal) mengadu sakit perut sampai tahap tak boleh gerak.

Macam-macam kesah..

Bulan 12  menjelang, seingat saya ...seperti lebih banyak berada di kampung saya ini.

Saya kurang berjalan..dan bila dah minggu ke 3 di kampung saya berjalan-jalan ke
pekan Keningau, Rupanya ada Qiamullail anjuran Persatuan Siswazah Sabah(PSS)
dan Kelab Remaja Keningau(KRU).

Saya diminta kongsi tentang Kewajipan Solat pada hari pertama, dan hari seterusnya saya
mengambil peluang untuk mendaki ..

Penat juga mendaki ye..

Alhamdulillah sebab tidak pengsan..ada juga rasa nak pengsan tapi, ada peserta@ajk
yang juga perlukan bantuan. Saya rasa kuat semula!

Selepas aktiviti mendaki,

Seminggu seterusnya adalah masa untuk menyiapkan tugasan PPIAN..

Dalam masa yang sama, saya dalam dilema untuk menamatkan perkhidmatan di
PPIAN atau tidak.

Solat istikharah bermula.

Minggu itu juga , Uncle Hasrul...dan team Group Saudagar Muslim( GSM) mengajak untuk
berjumpa 4 mata. Bincang tentang projek UMMAH.

Saya tidak bisa hadir, dua 3 kali perjumpaan saya tidak bisa hadir kerana kesihatan
agak terganggu. Apatah lagi masa mendaki hari itu, separuh semangat saya melayang
kerana terkejut dengan seorang ajk. mengalami gangguan makhluk lain!

Suatu hari, saya mendapat iklan Pensyarah Agama di Kolej komuniti Penampang.

Saya pada mulanya hanya bertanya, mencari tahu maklumat ringkas tugasan tersebut.
Saya memang berminat sebab... saya ingin mencari pengalaman pula mengajar orang
dewasa alias beliawan.

Oleh kerana saya sebelum ini mengajar kanak-kanak comel...Saya pun rasa masih
budak-budak, betapa kontranya persepsi saya terhadap mereka. hehe..hanya saya yang faham..

In shaa ALLAh, selepas berhari-hari beristisyarah dan mohon petunjuk. Dengan
mudahnya, saya mampu melafazkan ayat untuk 'resign'.

Dalam hati kecil, saya tetap menyimpan PPIAN dalam hati kerana itu pusat tarbiah saya
yang pertama. Perpindahan saya pasti ada sejuta hikmah untuk PPIAN dan saya sendiri.

Terima kasih pada barisan pentadbiran kerana sabar memberi tunjuk ajar dengan
saya sepanjang saya berada di sana.^_^

Saya meneruskan kehidupan walaupun interview untuk menjadi Pensyarah itu belum ada kepastian.
Ada yang kata, tindakan meletak jawatan sebelum pasti dapat kerja tersebut satu tindakan kurang bijak.

Bagi saya, itu yang terbaik memandangkan saya mengharapkan transformasi saya dipermudahkan oleh ALLAh s.w.t maka, memudahkan PPIAN dalam mencari guru baru adalah jalannya.

Tiap keputusan yang diambil perlu disemaikan keberanian untuk memilihnya dan bertindak ke atasnya.
lengkap resepi 'boleh berjaya'.

Mohon setiap sahabat PPIAN menghalalkan makan minum saya, setiap pemberian kepada saya dan apa-apa yang saya terlebih ambil hak antum semua. Antum adalah sahabat terbaik sepanjang perkenalan. Hehe..poyo ye..saya ada di Kota Kinabalu lagi lepas ni. Dont be sad..mungkin di Penampang sebelum saya walimah dan berpindah ke tempat suami. cewah..

Cerita selepas resign:

Group Saudagar Muslim komited memberikan semangat kepada saya untuk berfikir di luar kotak pemikiran. Akhirnya, pada perjumpaan yang baru di atur pada hari Rabu lepas merungkaikan persoalan yang berselirat dalam kepala.

Seterusnya, saya merasakan... Jalan rezeki Allah itu luas, asalkan kita terus beri Keimanan dan keyakinan kepadaNya agar menunjukkan jalan-jalan yang tidak di sangka-sangka.

Oleh itu, mengakhiri post saya. Saya gembira bila saya bisa menyertai gelombang pembangunan
arus ekonomi ummah. Mungkin di sini jiwa saya.

Kerja pensyarah tu macam mana?

Sekiranya saya dapat temuduga, Alhamdulillah..tidak dapat pun alhamdulillah..


Sekarang saya hanya nampak diri saya sebagai insan yang perlukan ALLAH s.w.t dalam tiap detik nafas. Dia Maha Kaya..

# hakikatnya, bila melepaskan satu tanggungjawab, 10 tanggungjawab akan mendatang~
#no pain, no gain

Deeply,

Azimahru,
5.48pm
Keningau

No comments: